همه چیز درباره سفر به ارومیه

 همه چیز درباره سفر به ارومیه

ارومیه مرکز و بزرگ‌ترین شهر استان آذربایجان غربی است. جمعیت ارومیه حدود ۷۳۶ هزار نفر است که این شهر را به دهمین شهر پرجمعیت ایران و دومین شهر پرجمعیت شمال غربی ایران تبدیل می‌کند. ارومیه شاهد حوادث تاریخی زیادی مانند اشغال توسط عثمانی‌ها و روس‌ها بوده است و یکی از نقاط مهم تجاری به شمار می‌رفت. فرهنگ مردم ارومیه در مراحل زیادی از باقی ایران جلوتر بوده است، به عنوان مثال این شهر دارای اولین بیمارستان نوین، اولین مرکز آموزش پزشکی، اولین شبکه تلویزیون محلی و اولین نشریه محلی در ایران بوده است. ارومیه پایتخت والیبال ایران است و نقل، سوغات اصلی این شهر است. در نزدیکی ارومیه دریاچه‌ای وجود دارد به نام دریاچه ارومیه که نماد اصلی این شهر محسوب می‌شود. این شهر با شهرهای ترابزون و ارزروم در ترکیه و وارنا در بلغارستان خواهرخوانده است.
نام ارومیه از دو بخش آور (به معنی شهر در زبان آشوری) و میه(به معنی آب) تشکیل شده است که در زبان آشوری به معنی شهر آب است. نام این شهر در دوران پهلوی به رضائیه تغییر یافته بود اما بعد از انقلاب دوباره تبدیل به ارومیه شد.

تاریخچه شهر ارومیه

ارومیه یکی از قدیمی ترین شهرهای ایران است و بسیاری بر این نظر هستند که این شهر، ۲ هزار سال قبل از میلاد حضرت مسیح (ع) به وجود آمده است.

ارومیه از آن دسته از شهرهایی در ایران است که بسیاری از اتفاقات تاریخی مهم و تاثیر گذاری را در گذر ایام به خود دیده است. این شهر حتی در دوره هایی از تاریخ به دست نیروهای مهاجم روس و عثمانی تصرف هم شده است. یکی از عواملی که بر روی اهمیت ارومیه بسیار تاثیرگذار بوده این است که این شهر بر سر راه شاهراه هایی همچون آسیای صغیر، قفقاز و میان رودان بوده است و به همین خاطر تجار و یازرگانان زیادی از آن گذر می کرده اند و باعث اقبال و اهمیت این منطقه شده بوده اند.

قبل از این که دین اسلام وارد سرزمین ایران شود، ارومیه از جمله مناطقی بوده است که در زمره ی نواحی تحت امر اورارتوی در دروه ی باستان که تمدنی در عصر آهن بوده است. درباره ی اورارتویی ها باید این نکته را بگوییم که آن ها دارای اجداد مشترکی بین ارمنی ها و گرجی ها بوده اند و تا حدودا ۲۱۰۰ سال یعنی از ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد و ۶۰۰ سال پس از میلاد مسیح بر این مناطق حکمرانی می کرده اند. البته این نکته را درباره ی مردم ارومیه بگوییم که آن ها با این که اورارتویی محسوب می شده اند اما در نهایت همانطور که از اسم آشوری آن ها بر می آید، بسیار تحت تاثیر آشوری ها بوده اند.

بعد از ورود اسلام به سرزمین ایران نیز این شهر با آمدن و رفتن حکومت های مختلف، سرگذشت های مختلف و متفاوتی را از سر خود گذرانده و در راستای غنای خود، به اصالت خطه ی خود بیش از پیش افزوده است.

البته درباره ی تاریخ این شهر باید بدانید که مالکیت این منطقه بین ایران، روسیه، عثمانی و ارمنستان تا مدت ها دست به دست می شده تا این که در دروه ی معاصر و در دوره ی حکومت پهلوی بالاخره اوضاع این شهر ثابت شد.

از نکات جالبی که درباره ی تاریخ ارومیه می توانیم به آن اشاره کنیم این است که این شهر در طول تاریخ بارها مورد خرابی و نابودی قرار گرفته است و بعد از هر بار خرابی مورد بازسازی دوباره قرار گرفته است.

ارومیه بعد از ظهور اسلام همیشه به عنوان یکی از کانون های مذهبی معرفی می شده است.

جمعیت شهر ارومیه

ارومیه را باید یکی از شهرهای بسیار بزرگ نه تنها در استان آذربایجان غربی بلکه در سراسر ایران به حساب آورد. ارومیه در دامنه ی کوه سیر و در ارتفاع ۱۳۳۲ متری از غرب دریاچه ی ارومیه و در دشت هایی به همین نام قرار گرفته است. وسعت ارومیه برابر است با ۱۰۵۴۸ کیلومتر مربع که در خود بر اساس آخرین سرشماری که در سال ۱۳۹۵ انجام شد، ۷۳۶ هزار و ۲۲۴ نفر جمعیت داشته است.

مردم استان آذربایجان غربی مسلمان بوده و دارای مذهب شیعه و سنی هستند. بیشتر ساکنان استان به زبان ترکی آذربایجانی سخن می‌گویند، اما کردها در شهرهای ارومیه، مهاباد، سردشت و پیرانشهر زندگی می‌کنند. اقلیت‌های مسیحی (آشوری و ارمنی)، یهودی و زرتشتی در ارومیه سکونت دارند.

فرهنگ و آداب و رسوم مردم ارومیه

مردم ارومیه بیشتر به صورت سنتی به کشاورزی و البته مشاغل و صنایع وابسته ی به آن مشغول هستند. سیب ارومیه، عسل، کشمش، آب میوه، شیره ی انگور و بسیاری از دیگر محصولات این شهر بسیار معروف و سرآمد می باشد.

ارومیه را باید به عنوان یکی از مهم ترین مراکز تولید میوه در کشور به حساب آورد

.

اقلیم شهر ارومیه

اقلیم شهرستان ارومیه متأثر از عرض جغرافیائی، ورزش، بادها، وجود دریاچهٔ ارومیه، عبور جریانهای هوایی مرطوب مدیترانه‌ای، اقیانوسی و توده‌های سرد سیبری شمال و شمال شرقی، توپوگرافر منطقه و جهت گیری ارتفاعاتو ارتفاع(۱۳۰۰ تا ۳۳۰۰ متر) است. درکل ارومیه دارای آب و هوای معتدل و سرد می‌باشد.

طبق آمار هواشناسی ۴۶ ساله ایستگاه سینوپتیک ارومیه میانگین درجه حرارت سالانهٔ شهرستان ۵/۱۱ درجه سانتیگراد بوده و حداکثر مطلق درجه حرارت ثبت شده در این دورهٔ اماری ۳۸ درجه سانتیگراد در ماههای تیر و مرداد و حداقل ۸/۲۲ در دی ماه بوده‌است. میانگین حداکثر دمای سالیانه ۵/۱۷ و میانگین حداقل آن۴/۵ درجه سانتیگراد ثبت شده‌است. تعداد بارندگی در طول سال حدود نود روز است و میانگین بارندگی سالانه در حدود ۲۵۶ میلیمتر می‌باشد. میزان روزهای یخبندان ۱۵۰-۱۸۰ روز است و میانگین رطوبت نسبی ۶۹ درصد بوده است(حداکثر رطوبت نسبی ۷۸ درصد و حداقل ۴۶ درصد می‌باشد).

جاذبه‌ های شهر ارومیه

دیگر وقت آن رسیده است از بهترین جاذبه های ارومیه به شما معرفی کنیم تا در سفر به این شهر زیبا از آن دیدن نمایید و تا جایی که می توانید هم با این شهر آشنا شوید.

دریاچه ی ارومیه

یکی از مشهورترین جاذبه های طبیعی نه تنها در ارومیه و آذربایجان غربی بلکه در سراسر ایران، دریاچه ی ارومیه است. این دریاچه را به عنوان دومین دریاچه ی آب شور در جهان و بزرگ ترین دریاچه در داخل ایران نیز می شناسند. از جمله ویژگی های زیست بوم دریاچه ی ارومیه این است که این دریاچه در طول سال محل مهاجرت گونه های مختلف پرندگان شده است و زیستگاه پرندگان مختلف است.

ارتفاع این دریاچه از سطح دریا، ۱۲۶۷ متر است.

متاسفانه دریاچه ی ارومیه در حال حاضر خشک شده است ولی قبل از این خشکسالی، عنوان دومین دریاچه ی بزرگ آب شور دنیا را یدک می کشید. این دریاچه امروزه با بارندگی ها پر و خالی می شود اما همچنان در طبیعت ایران یک نگین پر صلابت و مهم است.

آبشار سوله دوکل ارومیه

یکی دیگر از جاذبه های دیدنی ارومیه، آبشار سوله دوکل است. ای آبشار زیبا و بسیار دیدنی را به نام دیزج هم می شناسند. همچنین این آبشار از مرتفع ترین آبشارهای ایران نیز به شمار می رود.

درباره ی این آبشار نکته ی جالبی وجود دارد.

آبشار سوله دوکل برای ۲ کشور همسایه مان یعنی ترکیه و عراق هم هست و این آبشار هم در دامنه ی این کوه قرار گرفته است.

پارک جنگلی شیخ تپه

یکی از جاذبه های طبیعی ارومیه در جنوب شرقی این شهر قرار گرفته است و در جوار یکی از تپه های تاریخی این شهر در ارتفاعاتی با دید عالی و به اصطلاح ابدی قرار گرفته است.

تپه ای که این پارک جنگلی در اطراف آن قرار گرفته، به دروه ی مادها باز می گردد.

بازار تاریخی ارومیه

یکی از جاذبه های داخلی شهر ارومیه بدون شک بازار سنتی است که در این شهر وجود دارد. معماری این بازار به دوره ی صفویان بر می گردد. از جمله ی ویژگی هایی که بازار سنتی ارومیه دارد این است که هنوز هم شکل سنتی خود را همچون سابق حفظ کرده است. در بازار ارومیه، هزار مغازه قرار گرفته است.

آدرس: استان آذربایجان غربی، شهر ارومیه، بین خیابان عسکر آبادی و خیابان امام

سوغاتی های شهر اورمیه

بهترین سوغاتی های شهر ارومیه عبارتند از:

  • گل ‌و بوته کاری
  • نقل گل محمدی
  • رنگرزی و چاپ‌ های سنتی بر روی پارچه
  • نقل ارومیه
  • پیکرتراشی
  • نقل زعفرانی
  • ظریف ‌کاری
  • ختایی کاری
  • حلوای گردو
  • نقل بیدمشک
  • رودوزی
  • عرقیجات ارومیه مثل: عرق بیدمشک و عرق بادرنجبویه
  • حلوای هویج ارومیه
  • شیرینی‌ های سنتی شهر ارومیه مثل: سوجوق، تنور شیرینی سی
  • لوزانک
  • فرش
  • نان ‌های سنتی مثل: یخاچره، جزلا چره، تنوره چره، تاواچره و ارده

 غذاهای محلی ارومیه

غذاهای سنتی و خوشمزه ی ارومیه ای ها نیز کم نیست و اتفاقا به قدری شکم گردی در ارومیه خوب است که قطعا در سفر به این شهر یک مقداری اضافه وزن هم خواهید آورد!
از بین غذاهای سنتی این شهر می توانیم از:

  • آش دوغ
  • گوزلمه
  • ارومیه خورش
  • کوفته ی مرغ
  • شورجه ی ارومیه
  • یارما شورباسی یا سوپ بلغور
  • گیزاتما
  • یرتخلی یا آش کلم
  • دلمه برگ مو
  • باستیخ

<strong